diumenge, 27 de març del 2022

ARQUEOLOGIA FILOLÒGICA, 49

“TRAPA”

S’anomena així a la mena de porta que tanca una obertura practicada en un sostre (per pujar a les golfes, per exemple) o al terra (en el cas de l’accés a un soterrani). Per analogia també podem aplicar-ho a les tapes metàl·liques de les clavegueres i en general a totes les que podem trobar pels carrers i voreres i que ens permeten accedir a instal·lacions soterrades de cablejat de llum i fibra.
Les trapes més antigues es trobaven a les pallisses de les cases de pagès, i permetien abastir el bestiar de farratge directament des del pis superior on s’emmagatzemava.
També era cosa corrent la trapa que tenien tots els escenaris teatrals, amb la finalitat de fer aparèixer i desaparèixer els actors quan l’escena exigia algun efecte especial. Devia ser imprescindible per poder representar els Pastorets! (una picada d’ull a en Josep Font!)
“Tu procura posar bé els peus al centre de la trapa. Nosaltres la baixarem ràpidament quan sentim l’explosió. Només faltaria que tinguessis una cama a dins del forat i l’altra es quedés a l’escenari!”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada