“LLESCAR”
Llescar significa tallar una porció més o menys fina d’un pa tallant-lo de banda a banda. Ara ja gairebé tothom compra el pa tallat a màquina, no pas “llescat” com caldria, per tant anirem perdent un altre mot.I sap greu, perquè llescar el pa era una operació que comportava tota una litúrgia. El pa de la setmana, de fins a quatre quilos, es guardava com es desaven els plats, en un moble exprés que hi havia damunt els fogons a la cuina de la casa de pagès. La peça que s’encetava es guardava al calaix del pa, normalment al cap de la taula on es feien tots els àpats. Era l’avi o el pare qui treia el pa del calaix, hi feia una creu amb la ganiveta (signe de consideració sagrada de l’aliment) i anava fent llesques que feia arribar a tots els comensals.
La mateixa ganiveta permetia fer llesques molt primes amb les quals es preparava la sopa escaldada de l’àpat del vespre: en un plat s’hi posaven retalls prims de pa i un gra d’all, s’hi abocava al damunt aigua bullent, s’hi afegia un polsim de sal i un raig d’oli.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada