dissabte, 26 de març del 2022

ARQUEOLOGIA FILOLÒGICA, 48

“LLESCAR”

Llescar significa tallar una porció més o menys fina d’un pa tallant-lo de banda a banda. Ara ja gairebé tothom compra el pa tallat a màquina, no pas “llescat” com caldria, per tant anirem perdent un altre mot.
I sap greu, perquè llescar el pa era una operació que comportava tota una litúrgia. El pa de la setmana, de fins a quatre quilos, es guardava com es desaven els plats, en un moble exprés que hi havia damunt els fogons a la cuina de la casa de pagès. La peça que s’encetava es guardava al calaix del pa, normalment al cap de la taula on es feien tots els àpats. Era l’avi o el pare qui treia el pa del calaix, hi feia una creu amb la ganiveta (signe de consideració sagrada de l’aliment) i anava fent llesques que feia arribar a tots els comensals.
La mateixa ganiveta permetia fer llesques molt primes amb les quals es preparava la sopa escaldada de l’àpat del vespre: en un plat s’hi posaven retalls prims de pa i un gra d’all, s’hi abocava al damunt aigua bullent, s’hi afegia un polsim de sal i un raig d’oli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada