dimecres, 9 de febrer del 2022

ARQUEOLOGIA FILOLÒGICA, 2

"TUPÍ"


Tenia aquest nom la petita olla amb una sola nansa i amb una cabuda d'un petricó (un quart de porró) que es feia servir per escalfar el vi.
"Va omplir el tupí amb un petricó de vi de la bota, hi va afegir un bon raig d'aiguardent i el va posar ran de les brases del foc a terra. La gebrada que es veia des de la finestra de la cuina s'havia de combatre amb foc al cos."
La Dolo m'explica que a Ciuret en deien un "ansat".
Segur que el mot no ens resulta estrany per la Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta, únic poble de la comarca que tenia producció terrissaire. De fet, els seus habitants els deien "tupinots".
Avui en dia, que la ingesta d'alcohol està mal vista, el podríem fer servir a l'hora d'esmorzar. "Un tupí de llet calenta on sucar-hi les galetes."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada