dilluns, 8 de març del 2021

PARLANT DEL SEMINARI...


El Seminari Vell, el del carrer Sant Just, va quedar petit i després de la Guerra Civil es va iniciar la construcció del Seminari Nou ran del camí que s’enfilava cap al Puig dels Jueus. Diria que aquesta imatge és de cap a la meitat de la dècada dels quaranta perquè la construcció estava força avançada.
La desproporció de l’edifici, atesa la finalitat amb què es va construir, s’explica per l’enorme poder de l’església sota el paraigua de la dictadura. El va inaugurar el dictador Franco el 1949 i en aquella època hi havia uns 400 seminaristes, molt lluny dels 1.200 que havia  arribat a tenir durant l’època de màxim esplendor, quan al Seminari Vell s’hi havia agregat La Panissa (antic museu episcopal) i el Santuari de la Gleva.
Des del 1986 ja no hi ha el que s’anomenava “fàbrica de capellans” perquè els diferents bisbats van acabar creant un seminari interdiocesà a Barcelona que l’any passat va incorporar la quantitat més baixa de vocacions: menys de vint.
Ara l’immens edifici acull dues escoles, diversos cicles formatius, restaurant, allotjament, sala d’actes... i un pàrquing de pagament que, tot i el seu preu, va de conya per als qui han d’anar a l’antiga Aliança, ara Clínica Bayés, l’únic edifici de la ciutat d’estil racionalista, construït el 1935 i ampliat amb un tercer pis (el que no té balcons) vuit anys més tard. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada