dimarts, 28 d’abril del 2020

Microconte de confinament, 40


RETRAT IMPERFECTE D’UN SAPASTRE AMB CARNET 

Vet aquí que des de petit somiava en ser algú important, perquè manar, allò que se’n diu manar, li agradava d’allò més. Es veu que no tenia cap vocació prou definida, per tant, a l’hora d’estudiar es va decantar per la filosofia, que si bé no semblava servir per obrir-se camí en una societat cada vegada menys reflexiva, podia assolir-ne la llicenciatura sense gaires dificultats ni entrebancs. I va aparèixer dins el “partit”, perquè als qui tenen ambició de poder converteixen aquesta mena de concepte boirós en la seva religió i raó d’existir. I si saps llepar adequadament els culs que calgui, i no et sap greu clavar alguna ganivetada per l’esquena, vas enfilant-te per l’ascensor de l’organització gairebé sense adonar-te’n. I vet aquí, doncs, que es col·loca en una llista i surt elegit regidor del seu poble, i que al cap de quatre dies substitueix l’alcalde, i tot i fer-lo fora amb una moció de censura, torna al càrrec anys després. I es va enfilant de dret cap a la cúpula del “partit”, i el secretari general li dona un càrrec de confiança per fer d’assot dels indepes en un moment que el “partit” fa aigües. I si no se’n va a pic és perquè els altres “partits” tenen llumeneres encara més patètiques que ell. I arriba un dia que el seu secretari general rep una trucada important de la capital.
–Miquel, en la cuota que os corresponde en el nuevo gobierno, ¿a quién quieres que nombre ministro?
–Hombre, Pedro, me pillas en mal momento. Tengo a una militante con aspecto de monja seglar que podría servirte.
–¡Uy, no! Mujeres no, que ya voy sobrado de cuota.
–Pues, ¡qué quieres que te diga! Tengo a uno con algo de pinta de exseminarista, pero todavía con poca experiencia. Estudió filosofía y lleva algún tiempo en el aparato político. Tiene un defecto de dicción: pronuncia muy mal las eles. No sé si será un hándicap...
–¡Qué va! I eso de las eles es propio de catalanes. Así queda claro su origen. Me sirve. No te preocupes, porque le voy a endosar la cartera de Sanidad, que está prácticamente vacía de competencias con tanto traspaso a las autonomías.
–Pues perfecto. ¡Uy, cómo se va alegrar cuando se lo cuente!
I l’home apareix a la capital del regne convertit en flamant ministre i amb poca feina al davant. Però el destí sol ser traïdor i al cap de pocs dies tot s’acaba girant en contra: una fabulosa epidèmia trastoca la seva vida tranquil·la, i a l’amo no se li acudeix altra cosa que recuperar les competències del ram de totes les autonomies i posar-les-hi a les mans. I, pobre, es veu desbordat, i comença a beure més del compte, fins que l’enxampen... Ui, no! Ara hi barrejava una altra història també prou sucosa que ja us explicaré un altre dia. Envoltat de llumeneres i consellers poc dotats, protegit per militars i gent de seguretat, fa la viu-viu, improvisa, l’entabanen... I ell, més que escoltar, vol ser escoltat, que tothom vegi que, malgrat tot, els té d’allò més ben posats.
I en poc temps aconsegueix rècords de valor monumental: de gent contagiada, de personal sanitari infectat, de morts als hospitals i a les residències d’avis, d’un col·lapse sanitari del tot generalitzat... Mentre l’únic requisit per ostentar un càrrec polític sigui el punyeter carnet del partit, tenim mala peça al teler.
Fa temps que envejo els veïns occidentals d’aquest estat, i no només perquè el 25 d’abril de 1974 van fer una revolució que nosaltres encara tenim pendent, també per com han fet front a la crisi econòmica de la darrera dècada, i per com han encarat aquesta pandèmia. És clar que ells tenen com a ministra de sanitat una tal Marta Temido. Si teniu temps, busqueu el seu currículum i compareu-lo amb el de l’espècimen a què he dedicat el text d’avui. “No hace falta decir nada más.”, com deia Bernd Shuster. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada