divendres, 15 de gener del 2021

RETORN A LA FICCIÓ

Fauna fantàstica de mitja muntanya, 1
"EL QUIUFÓS"

Feia prop de deu anys que no es tenia notícia d'aquesta alimanya, el darrer avistament de la qual s'havia realitzat al pla de la Noguera a entrada de fosc i sense gaires garanties identificatives. Però la setmana passada, el masover del Coll, atabalat pel temperi que se sentia pels volts de les deu del vespre a l'entrada del galliner, va optar per sortir a veure què passava proveït de l'escopeta i va tenir el temps just d'engegar un parell de trets i comprovar com una mena de bola peluda de mida mitjana travessava la lliça a tot drap i s'allunyava de la casa de camí al bosc d'alzines de la banda de llevant. 

El poc que se sap del quiufós és que practica una alimentació superespecialitzada consistent bàsicament en cues de xai i de cabrit, tot i que no menysprea els colls de l'aviram. S'expliquen també alguns atacs a poltres i pollins de pocs dies que la mare no ha protegit prou al prat on pasturaven. En una nit que es fiqui dins el corral pot delmar tot el ramat, car queda comprovat que actua de forma semblantment sanguinària a com ho faria una mustela. 
El darrer avistament ha permès obtenir-ne petjades que van quedar ben marcades a l'entrada del galliner i mostren empremtes arrodonides de dits curs amb ungles d'una llargada aproximada de dos centímetres, que li deuen permetre subjectar-se la presa per la part posterior mentre amb dents esmolades li escapça la cua i llepa la sang que en surt. 
Queda pendent la descripció del seu aspecte general, perquè els seus hàbits nocturns dificulten l'obtenció d'imatges prou nítides. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada