divendres, 11 de desembre del 2020

PARÀBOLA 2

 ELS TRES NOIS MANDROSOS

En Josep, veient que els seus dies sobre aquesta terra estaven a punt de caducar, va reunir els seus tres fills per passar-los el testimoni. Ben conscient que cap dels tres tenia gaire tirada a doblar l’esquena, perquè li havien sortit d’allò més indolents, d’aquells que per mandra de fer anar la cua es deixarien menjar per les mosques, va pensar una estratègia per veure si al capdavall aconseguia deixondir-los.
–Guaiteu, nois, em queden pocs dies per anar trescant per aquesta casa i aquests camps. Quan ja no hi sigui, la hisenda serà vostra i haureu d’esforçar-vos per tirar endavant el bestiar i les collites. Abans que això no passi, us haig de dir que el vostre avi em va explicar que en algun lloc dels camps que llaurem i sembrem, a quatre pams sota terra, hi ha enterrat un tresor que us pot fer la vida més fàcil, però la veritat és que el bon home la va dinyar abans de dir-me on caram havia de buscar-lo.
El pobre Josep va durar encara un cert temps, just per constatar que d’aquells tres galifardeus no en trauria res de bo, i va traspassar bo i recomanant-los per enèsima vegada que s’esforcessin i treballessin de valent.
Amb el pare a l’altre món, no van trigar gaire a buscar el camí de la vida fàcil. Armats d’una aixada cadascun van començar a remoure la terra dels camps fins a una fondària que mai no havia assolit cap arada. D’un cap de dia a l’altre els teníeu a sol i serena cavant sense parar i treballant més del que havien fet en tota la seva vida. Al cap d’un cert temps, havien remogut el sol de tots els camps sense haver-hi descobert cap tresor, però van veure la terra tan ben llaurada que van decidir aprofitar-ho per sembrar-hi xeixa i ordi.
En aquells camps mai no s’hi havia fet una collita tan generosa, i quan va ser l’hora de segar se’n feien creus del bé de déu de sacs i sacs de gra que acabarien omplint el graner.
En Josep, del cel estant, traient el nas rere un núvol, contemplava satisfet el resultat de la seva pensada.
–Vet-ho aquí: han trobat el seu tresor –es deia per a si mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada