dimecres, 22 de setembre del 2021

DRETS LINGÜÍSTICS

Potser que comencem a posar els drets lingüístics al mateix nivell que altres drets fonamentals que semblen més evidents i per tant criden més l’atenció.
Menystenir una llengua i els seus parlants, està en el mateix nivell que menysprear persones pel color de pell, la raça, la religió. Negar el dret d’accedir a continguts culturals en la pròpia llengua (plataformes digitals) ho trobo igual de greu que negar-li a una persona el dret d’accedir a un local d’oci o a un restaurant a causa del seu color de pell.
I ja n’hi ha prou d’anar acotant el cap i conformant-nos amb quatre engrunes. Com deia l’Ovidi Montllor: “Volem el pa sencer”.
Queda molta feina per fer, per descomptat: no hem assolit el ple reconeixement dels drets de les dones, del col·lectiu LGTBI, dels migrants (tot i que en aquest cas hi afegiria els deures perquè els tenim molt oblidats), de les diverses minories...
Però afegim-hi, sisplau, els drets lingüístics, perquè a força de ser comprensius amb una realitat que ens aclapara, el dia que ens hi posem serà massa tard, i ens arriben senyals inequívocs que anem per mal camí, no cal que us en faci la llista perquè tots la tenim prou present. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada