dissabte, 3 d’abril del 2021

EXPLOSIÓ DE GROC


 Aquests dies a la plana tenim una floració espectacular de color groc: la colza. D’aquells interminables camps de restos de patates que hi havia arreu fa tres o quatre dècades no en queda cap, només algun racó escadusser al costat d’un hort que es fa servir per al consum propi. En el seu lloc, i també en part en el del blat i l’ordi, s’hi planta colza, una planta de la família dels naps que es veu que dona menys feina i més beneficis, però sap una mica de greu haver perdut la varietat de cultius i, sobretot, la rotació en cicles de set anys que es feia per no esgotar la terra: el primer any es plantaven patates i blat de moro; el segon blat; el tercer ordi; el cinquè, sisè i setè anys alfals i trepadella.
Sembla que les raons que motiven que el conreu de la colza vagi en augment són diverses: els ajuts europeus, la rotació de conreus, el fet que les varietats actuals siguin més rendibles, la diversitat d’usos i mercats (consum humà i industrial, biodièsel), contribueix a enriquir el sol i facilitat de conreu per manca de malalties.
Quedem-nos amb la bonica imatge que ens ofereixen els camps aquests dies (no tenen res a envejar a la imatge dels fruiters d’Aitona), tot i la pèrdua de varietat de conreus que empobreix el sol i obliga a l’ús d’adobs químics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada